Sagan om Mörkret

Det var en gång en tid då mörkret lade sig över konungariket. Inte på så sätt att solen slutade lysa eller att svarta moln dolde dess ansikte, utan mörkret kom snarare som en tjock dimma, krypande över skogens rötter och gatornas kullerstenar. Ett mörker som helt tyst rullade in över människornas fötter, smög innanför deras kläder och tog sig ända in i deras själar. Där gjorde mörkret vad ett sådant mörker gör. Som en massmördare utan ett förståeligt motiv, sådde det tvivel och rädsla.

.

Så smygande försåtlig var detta mörker att ingen visste att det fanns förrän det redan smugit sig innanför huden. Vad ingen visste var att Mörkret, som helt saknade en egen vilja och inte hade behov av vare sig syfte eller mening, villigt lät sig lånas till den som visste att väcka och kontrollera dess krafter. Och det fanns alltid någon som olycksbådande hukade sig i skuggorna, som visste hur man besvärjde fram Mörkret och som hade såväl vilja, syfte och mening att svinga dess båda svärd Rädsla och Tvivel.

.

.

Så kom det sig att människorna i riket, som tidigare glatt hälsat på vilka de än mötte på gator och torg, nu borrade ner blicken bland kullerstenarna och svepte ytterrockarna närmare runt kroppen, som om de frös.

Man började umgås endast med de människor man kände bäst. Små grupper samlades allt oftare på tavernorna, de lutade sig över borden som var fyllda med all världens mat och vände ryggarna utåt som murar mot alla andra. Rösterna var dämpade, konspiratoriska viskningar.

”Det är inte som förr”,  muttrade någon och fick instämmande tysta nickningar till svar. Människorna runt bordet studerade innehållet i sina halvtomma ölkrus.

”Det har inte varit det samma sedan Alverna flyttade in från Stora Skogarna”. viskade en annan till slut.

”Alver. Tvi!”, utstötte en bordskamrat och spottade på golvet. Det renderade i en ilsken blick från barflickan, men hon visste bättre än att säga något.

”Sörlänningarna är värre, har ni känt vad de luktar konstigt?”, ville en tredje mena.

”Dvärgarna är värst!”, sa den fjärde med viss emfas.

”Vad spelar det för roll vilka som är värst?!”, väste den som yttrat sig först irriterat. ”Poängen är att det har flyttat in så mycket konstigt och annorlunda folk till riket att man knappast ser några människor på gatorna längre. Det är långöron, lilleputtar och svartingar överallt. De kommer hit med sina vanor, idéer och tankar och har ingen respekt för våra urgamla seder och bruk. Vi som var mäktigast i hela världen en gång. Men allt det är bortglömt nu. Våra stolta traditioner glöms bort, beblandas och förvanskas. Det är därför riket förfaller!”

De andra runt bordet nickade ivrigt medhåll.

”De tar våra jobb också!”

”Och de stjäl vår identitet!”

”Och våra kvinnor!”

Överallt i riket samlades grupper på olika tavernor och hade liknande samtal. Och väldigt snart hade rädslan fått ett ansikte och hotet likaså. För det är så med alla tänkande varelser, när de inte kan hitta en förklaring så skapar de en ur tomma luften. Så kom det sig att rikets människor samlade sig mot den gemensamma fiende de hade skapat. Alla jobbstjälande, själsslukande våldtäktsmän från Annorstädes måste bort!

Varje ladugård, verktygsbod och kök tömdes på vassa föremål som sattes i händerna på varje stridsvillig man. Nu skulle man försvara rikets heder och ära. Och kvinnor.

Sagt och gjort. Alverna drevs tillbaka till de Stora Skogarna i öst, Sörlänningarna till sanddynorna i söder och Dvärgarna tvingades tillbaka till sina underjordiska visten. I riket fanns nu bara människor kvar. Fast inte alla förstås.  Under Den Stora Utrensningen hade det funnits några oliktänkande som fegt försökt mana till besinning. Det var ju ingen större mening att behålla dem kvar i riket om de nu tyckte så mycket om De Andra. Och vid närmare eftertanke kom människorna i riket på, att lytta och annars oföra människor kunde man ju lika gärna också göra sig av med, när man ändå höll på liksom. På så sätt tänkte man, att riket skulle kunna återerövra sin fornstora glans.

Slutet gott, allting gott?

Tyvärr, mina vänner. Det här är inte den sortens saga.

Vår saga förtäljer inte vem det var som i skydd av skuggorna frambesvärjde mörkret och styrde över dess magiska krafter. Det enda vi vet med säkerhet är att den personen inte hade förutsett vad som komma skulle.

Inte många år efter Den Stora Utrensningen fann man riket ödelagt och kallt. Markerna låg obrukade och husens färger flagnade.  Gatorna som en gång vimlat av människor ekade nu av tomhet. De få människor som fanns kvar hukade sig i husen eller om det var tvunget, hasade sig skyndsamt fram i skuggorna, rädda och märkta av skörbjugg och inavel.

Men kan sagan verkligen sluta här? Ja, mina vänner, den kan inte sluta på något annat sätt.  Sagans värld kan tyckas fantastisk och märklig och helt olik vår egen. Men kanske är den inte det. Den kanske bara är mer.

Så lyss till sensmoralen och ta ett gott råd.  Låt inte rädslan slå rot i bröstet och stäng inte dörrar och fönster till själen. I det mörkret växer bara den förlamande ångestens idioti. Varför inte i stället öppna upp och vädra ut? Då kanske sagan kan få ett lyckligare slut.

SAGAN ÄR ALL

__________________________________________________________________________________________


Gilla 2000aldrigFacebook och få alla uppdateringar

Detta inlägg publicerades i Främlingsfientlighet, Politik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Sagan om Mörkret

 1. Matz skriver:

  Kejsaren går naken och stolt i paraden till synes ovetande om sin nakenhet och ingen vågar säga att kejsaren inte har några kläder. Kejsarens vakter skulle naturligtvis inte tillåta ett sådant uttalande. Alla vet att svensk invandringspolitik är på tok för generös och att landet håller på att dras ned av massinvandringens baksidor, men ingen vågar säga något, för då är man rasist, främlingsfientlig eller islamofob. Människor från andra länder vittnar om vilket extremt censurerat debattklimat vi har i Sverige. Sverige är så hårt censurerat vad gäller kritik mot massinvandringen att vi har fått en samizdat-kultur( de stencilerade underjordiska skrifterna som cirkulerade i hemliga nätverk under kommunismen) som växer sig starkare för varje dag. Idag är det inga stenciler utan bloggar som står för denna rörelse.

 2. Matz skriver:

  Kanske både din och min blogg? Har inget emot det du säger. Vill inte splittra Sverige. Om vi inte stoppar den kolossala invandringen kommer vi att få ett mer splittrat land månad för månad.
  http://sdpartille.wordpress.com/2011/01/22/alla-vet-att-kejsaren-ar-naken-men-ingen-vagar-saga-det/

  • 2000aldrig skriver:

   Vi på 2000aldrig möter ofta ordet massinvandring när vi närmar oss ämnen likt den i sagan. ”Ohämmad massinvandring”, verkar var det mest populära ordvalet. Tillsammans med ”importerad kriminalitet”.

   Du skriver, om vi tillåts parafrasera dig lite, att Sverige dras ner av sin invandringspolitik och att alla vet att det är så. Vi delar inte alls den verklighetsuppfattningen. Vare sig att vi dras ner eller att alla skulle ”veta” att det är på det sättet.

   Men vi tycker att vi ser, helt klart, en växande främlingsfientlighet i vårt land. Och nej, vi syftar inte på människor som verserat pratar om avigsidor med invandringspolitiken. Vi pratar om folk som visar öppet och naket förakt för andra människors kultur och etnicitet. Och det tror vi är mycket skadligt för vårt rike och kommer att dra oss ner.

   Huruvida vi har ett öppet debattklimat eller inte är ju en annan fråga. Vi på 2000aldrig har haft anledning ibland att fråga oss hur fritt ordet är. Men det går ju i alla fall att konstatera att antalet bloggar växer. Ohämmat. Och det är ju en bra sak. 🙂

 3. Solguru skriver:

  Du försöker alltså påskina att om inte Sverige fylls med alver och dvärgar, så vinner Hitler och alla blir ihjälslagna. Ett föga originellt argument, som givetvis inte har minsta lilla verklighetsförankring. Vad sägs om att prata om riktiga samhällsproblem istället?

  • 2000aldrig skriver:

   Nej. Det försöker vi inte påskina.

   Originellt eller inte, med Sagan om Mörkret ville vi ta upp ett verkligt samhällsproblem. Men med tanke på din tendens att missförstå känns det inte särskilt meningsfullt att diskutera det mer ingående.

 4. Pingback: Sagan om Mörkret | MyPress.SE - Universal News Agency

 5. Magnus99 skriver:

  Detta är som att läsa om Muslimska brödraskapets plan för Europa.

 6. Sten Karlsson skriver:

  Invandringen fungerar så länge som det finns jobb för dom som invandrar. Problem uppstår när så längre inte är fallet. Globaliseringen har gjort att mängder av låg/okvalificerade jobb försvunnit. En stor del av dagens flykting/anhöriginvandring består av människor som kommer att hamna i utanförskap, pga ovanstående. Detta kombinerat med att vi står inför en djup ekonomisk kris, kan sluta illa.
  Vad är det som är så svårt att förstå?

 7. 2000aldrig skriver:

  Vad som är intressant med kommentarerna till ”Sagan om Mörkret” är att i runda tal 6.7% av Sveriges röstberättigade står för 100% av kommentarerna. Av någon anledning kommer vi att tänka på uttrycket ”tomma tunnor skramlar mest”.

  I övrigt skulle vi bara vilja påpeka att 2000aldrig inte är någon debatt eller argumentationsplattform, läs gärna ”Om 2000aldrig”. Försök inte omvända oss, det kommer att vara lika fruktlöst som ett äppelträd i permafrost.

 8. Sten Karlsson skriver:

  F.ö vill jag påpeka att jag inte tillhör, och aldrig kommer att tillhöra SD. Handlar inte om att omvända någon. Vänster och ekonomi är som eld och vatten. 😉

  • 2000aldrig skriver:

   När vi ändå är inne på påpekanden så vill vi rekommendera dig att gå in och läsa ”Om 2000aldrig”, det tar bara ett par minuter. För att göra det extra tydligt så är här ett utdrag ur texten:

   ”Vi som ligger bakom 2000aldrig är, om man tvunget måste definiera oss enligt en gängse politisk skala, alltifrån röda till blå.”

   Du inser kanske att det inte är så enkelt som bland annat SD försöker slå in i folk att det bara är vänsterextremister som har dessa åsikter. Det kan kanske vara så ”illa” att delar av 2000aldrig bor i ditt eget område. Just food for thought…

 9. Sten Karlsson skriver:

  Då ber jag så mycket om ursäkt! Då var det inte därför, som ni inte begrep något om makroekonomi. 😉

  • 2000aldrig skriver:

   En sak som vi faktiskt tycker är svår att begripa är hur du vågar dra några slutsatser om våra kunskaper i ekonomi baserat på en saga som främst handlar om att inte låta rädsla och tvivel slå rot i din själ och förvandla dig till en instinktiv varelse.

   Eftersom vi är flera som skriver 2000aldrig så har vi faktiskt insikt i flera kunskapsområden. Du skulle bli förvånad.

   • Sten Karlsson skriver:

    Kan det inte vara så, att experten på makroekonomi hade ledigt idag? 😉

    • 2000aldrig skriver:

     Endast en väldigt inbiten, för att inte säga rabiat, keynesian kan läsa Sagan om Mörkret och få den att handla om makroekonomi. Vi ger upp. Vi ansvarar förvisso för texterna vi publicerar. Men 2000aldrig ställer höga krav på sina läsare. De får nämligen själva ansvara för sin tolkning av de samma.

 10. Intressant. Ännu mer intressant att den länkades just idag (igår), det var nämligen den dagen då det kändes som allt handlade om rasism. Skrev nyss ett inlägg om det också där jag kände mig ganska uppgiven på grund av en händelse, det var nog meningen att jag skulle läsa detta inlägg. Ni sätter verkligen främlingsfientligheten i ett annorlunda ljus. Bra skrivet och sorgligt att vissa kommentarer genomsyrar ignorans.

  • 2000aldrig skriver:

   Tack hellotruth. 2000aldrig sätter en ära i att skämta om allt. Vi tror nämligen att det är viktigt att få distans till det vardagliga kaoset och att humorn är det bästa medlet. Nu är ju i och för sig Sagan om Mörkret inte främst humoristisk men så fort vi skriver om det här ämnet så får vi genast en massa arga kommentarer. Vi kan leva med det. Men då är det skönt med en snäll kommentar som motbalans. Det ger styrka att fortsätta. För vi får inte bli tysta…

 11. hd skriver:

  välskriven saga, och vilka härliga bilder!
  hd

 12. Problemet med nationalistiska politiska framgångar är att de även bygger på en oro för det sekulära samhällets undergång när religiösa grupper får sätta dagordningen för svensk inrikespolitik. Debatten om exempelvis burkan, könsstympelse och religiösa huvudbonader till polisuniformen visar med all önskvärd tydlighet att det snarare är liberala och sekulära krafter som får vika i mötet med kulturer som bygger sin bas på religion. När även ateistiska ståndpunkter – i likhet med konstnären Lars Vilks – avfärdas som rasistiska och främlingsfientliga så har vi nått en punkt där åsiktspluralismen i den demokratiska debatten urholkas till förmån för ett ensidigt ställningstagande för religiösa sedvänjor och trossatser.

  • Buddy skriver:

   Couatgrnlations on having One of the most sophisticated blogs Ive come throughout in many time! Its just incredible what you can eliminate from one thing because of how visually beautiful it’s. Youve put collectively a very good blog space -great graphics, videos, layout. This really is undoubtedly a must-see weblog!

 13. Benke skriver:

  ”Riket” kan väl lika gärna gynnas av ”Utrensningen”? Vad hindrar dem? Ni beskrev människorna som rädda. Men de tog ju hand om problemet? Resultatet kan väl lika gärna varit att de därefter återigen kunde gå med raka ryggar. Stolta över sin nationalitet och etnicitet. Mer motiverade till att bruka sina fält och måla sin husväggar? Vad hindrar dem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s