Julens märkliga traditioner, del 2

Julen i sig är den märkligaste och mest bombastiska av alla högtider. Inte bara för alla de ”måsten” som är förknippat med den. Ska vi förresten passa på att gå igenom ett fåtal av alla dessa måsten? Självklart ska vi det!

Man måste…

 • … börja pynta minst en månad innan julafton. Bör man även göra detsamma inför påsk, pingst, midsommar etc? Vilket i så fall skulle innebära att pyntandet aldrig tar slut, man skulle bara byta en röd kula mot en gul fjäder, en gul fjäder mot en svensk flagga, en svensk flagga mot en blomsterkrans, en blomsterkrans mot en papperslykta, en papperslykta mot en pumpa, en pumpa mot en lussebulle och en lussebulle mot en röd kula…

 • … ha en gran. Utan gran blir det ingen jul. Att allehanda krukväxter dör av granfanskapet är något man får räkna med. Det gör i vilket fall blomsterhandlarna.
 • … dessutom också ha Den Perfekta Granen. Alla grenar måste sitta på exakt rätt ställe. Det är särskilt viktigt eftersom det endast är grenarna man ser när granen, dagen före julafton, släpper sitt sista barr som sakta singlar ner över pakethögen. Samma barr kommer du förresten snart känna inkilad under stortånageln.

 • … köpa julklappar till alla man känner, antas känna eller skulle vilja känna på. Ju fler julklappar desto bättre jul. Och visst vill du väl ha en perfekt jul, eller hur?
 • … äta julbord minst 5 gånger innan julafton. Hur tror ni idrottsmän laddar upp inför exempelvis OS? Ja just det, genom att träna. Hårdträna!

 • … sammangjuta alla släktingars traditioner om julbordets utformning till en gigantisk smältdegel. Om någon avlägsen släkting hade kåldolmar på sitt barndoms julbord måste det vara med. Om någon känner någon som brukade ha kanderade grisknorrar i gelé så… Ja, ni fattar vinken. More is more!
 • … vara tacksam. Tacksam för alla julklappar man får, oavsett om det är 17:e året på raken som man får samma allergiframkallande deodorant, eller en käck hemmastickad halsduk som matchar kalsongerna i det andra paketet. Om man inte är tacksam kommer nämligen inte de andra att kunna le lika falskt åt dina julklappar.
 • … avstå från att säga ”Jag bryr mig inte det minsta om dig och du är egentligen den siste på jorden jag skulle vilja köpa en julklapp till.” Om man ändå vill uttrycka det så finns det alltid mer subtila alternativ. Som Alladin till exempel. Även i år slogs det förra årets försäljningsrekord av dessa chokladaskar. (!)

Det mest anmärkningsvärda med julen är väl ändå dess utsträckning. Julen varar ända till påska? Eller om det inte var sant, utan att däremellan kommer fastan? Rent generellt brukar man väl ändå säga att julen varar till tjugondedag Knut, det vill säga tills 20 dagar efter julafton. På tjugondedag Knut kastas granen, julskinkan och eventuella kvarglömda släktingar ut. Men är julen verkligen slut?

Givetvis inte, åtminstone inte dess efterverkningar. De varar åtminstone tills efter fastan, för det är först då man kan anta att den fetma man byggt på sig under julen börjar dra sig tillbaka. Förutom det, så varar vissa andra efterverkningar av julen avsevärt längre, för många till långt efter påska. Hur då? Tja, räkningarna för julklapparna lär väl vara betalda någonstans runt midsommar. Skulle man dessutom inkludera alla klippen som görs under mellandagsrean så varar ångesten året runt.

God fortsättning önskar 2000aldrig!

__________________________________________________________________________________________
Gilla 2000aldrigFacebook och få alla uppdateringar

Detta inlägg publicerades i Generell humor och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Julens märkliga traditioner, del 2

 1. Gunilla skriver:

  Hehe… huvudet på spiken…. helt galet. jag är dock anti, håller inte på mer än kanske…20 %

 2. Gubben skriver:

  He he! Nu kommer du att få fan av alla snorungar som vill ha på både tomte, gran och julklappar 😀

  PS Granen du har var ovanligt vacker men hade det inte varit bättre om du poserat i tomtedräkten istället för att slänga den i soptunnan?

 3. Pingback: Julens märkliga traditioner, del 2 | MyPress.SE - Universal News Agency

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s