Julens märkliga traditioner, del 1

När nu julbordets dignande läckerheter, som fyllt våra magar och tömt våra plånböcker, har sköljts ner med allehanda roliga och antiseptiska drycker är det enligt vissa dags att byta blad. Och nej, vi pratar inte om kungen. Redan innan alla höstlöv fallit av pinn fylldes vecko- och kvällspressen med recept och bilder av liknande läckerheter:

Men knappt har vi hunnit smälta julskinkan förrän samma glättiga tidningar byter strategi. Nu dyker bantningstipsen upp. Om man är lagd för konspirationsteorier kan man ana ett sammanhang.

Hur som helst. Nu gäller en ny giv. Bort med alla smakupplevelser, bort med färger och ljuva dofter. Vad är det då som ska späka oss och få oss att inse att vi frossat i övermått? Om man kände för att Googla ”vidrigt, slemmigt, smaklöst stycke” så skulle man förmodligen få upp ett antal alternativ:

.

.

.

Vi bara gissar, 2000aldrig har inte testat. Men vi antar också, vilket skulle vara mer i linje med vad den här artikeln handlar om, att man skulle hitta en bild på:

.

.

Ja, just det. Lutfisk. Vilken sadistisk lustdödande människohatare satte sig en gång i tiden ner för att uppfinna denna vedervärdighet? Jodå, vi förstår poängen. Om maten är så smaklös och för ögat så vämjelig att man inte vill äta, så går man garanterat ner i vikt.

Men vi är orättvisa. För i ärlighetens namn borde vi inte klandra upphovsmännen för märkliga matvanor. En gång i tiden behövdes fett. Och att torka fisk för att sedan blötlägga den igen var klurigt på tiden före kylskåp. Men vad är det för månglare som försöker lura i oss att det fortfarande är en god idé?

Traditioner i all ära, men när nyttan med ett visst beteende har försvunnit med tiden är det kanske dags att tänka om?

________________________________________________________________________________
Gilla 2000aldrigFacebook och få alla uppdateringar

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Generell humor och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s